Potravinové intolerance

V poslední době se ukazuje, že řada onemocnění může být vysvětlena chronickou intolerancí (nesnášenlivostí) ke specifickým antigenům různých potravin. Nejedná se o časný alergický typ reakce, zprostředkované IgE protilátkami, ale hlavní roli zde hrají IgG protilátky. Pomocí průkazu těchto protilátek a následně dietou s vyloučením problematických potravin lze v mnoha případech výrazně zlepšit stav pacienta. V současné době jsme schopni detekovat během jednoho krevního vyšetření 232 specifických IgG protilátek proti potravinám.

Potraviny, zahrnuté v testu : obiloviny s obsahem lepku (špalda, ječmen, oves, kamut, žitná mouka, pšeničná mouka), obiloviny bez lepku (quinoa, amarant, pohanka, jedlé kaštany, jáhly, kukuřice, tapioka, rýže, divoká rýže), maso, vejce (vejce, kuře, kachna, krůta, jehněčí, hovězí, vepřové, králík, telecí, srnčí), ryby (okoun, pstruh, štika, treska, kapr, losos, makrela, mušle, mořský losos, sardinky, platýz, tuňák, krevety, krab – jako sdružená skupina ryb), mléčné produkty (lactabulmin, lactoglobulin, kasein, ovčí mléko, kobylí mléko, kozí mléko), ovoce (kiwi, mango, červený rybíz, angrešt, papája, hroznové víno, vodní meloun, cukrový meloun, borůvky, brusinky, avokádo, fíky, banány, datle, jablko, meruňka, hruška, ostružiny, jahody, maliny, třešně, nektarinka, švestka, mandarinka, broskev, grapefruit, pomeranč, ananas, citrón, jako sdružená skupina ovoce), zelenina (mangold, červená řepa, špenát, artyčoky, čekanka, salát endivie, hlávkový salát, smetanka lékařská, okurka, dýně, cuketa, růžičková kapusta, květák, brokolice, čínské zelí, hlávkové zelí, kedluben, křen, ředkvička, bílá řepa, bílé zelí, pórek, lilek, brambory, paprika, rajčata, fenykl, mrkev, olivy, celer, polníček, chřest, cibule – sdružená skupina zeleniny), luštěniny (hrách, cizrna, fazole, sója, fazolové lusky, čočka, burský oříšek, lupina sladká – sdružená skupina luštěnin), ořechy, semena (mandle, lískový ořech, sezam, kešu, para ořechy, pekanový ořech, piniová semínka, slunečnicová semínka, vlašský ořech, kokosový ořech, konopné semínko – sdružená skupina ořechů a semen), byliny a koření (kopřiva, řeřicha, hořčičné semínko, bazalka, majoránka, oregáno, máta, rozmarýn, šalvěj, tymián, bobkový list, skořice, česnek, pažitka, muškát, černý pepř, kari, kajenský pepř, paprika (koření), anýz, kopr, koriandr, kmín, petržel, vanilka, zázvor, kardamom, kurkuma, hřebíček – sdružená skupina bylin a koření), nápoje (heřmánek, černý čaj, slézový čaj, káva, lipový čaj, kakao – sdružená skupina čajů), houby (žampiony – sdružená skupina hub), sladidla (med, aspartam, slad), kvasnice (pekařské kvasnice, pivní kvasnice), jiné (karob, zemní mandle, guarová moučka, moučka ze svatojánského chleba, bodlákový olej, chmel), dále konzervační látky a barviva (sdružená skupina konzervačních látek, sdružená skupina přídatných látek, sdružená skupina barviv, sdružená skupina protispékavých látek a zahušťuvadel, glutamát sodný (E620 – 622).

Vyšetření není hrazeno VZP. Zahrnuje krevní odběr, laboratorní vyšetření protilátek podtřídy IgG4 proti více než 232 potravinám. Dále je součástí konzultace lékaře s výsledky krevního vyšetření a návrh diety a případné léčby.

pdf-ikona

 —————————————————-

Intolerance – Pokroky v klinické imunologii
MUDr. Martin Nouza, CSc., MUDr. Alena Nouzová

Dokument Centra klinické imunologie o intoleranci potravin


poradna-imonologie.jpg expresni-objednani.jpg poradna-neurologie.jpg